Türk Mutfağı Haftası’nda ilk durak İnegöl


İNEGÖL (İGFA) – Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilan edilen ve her yıl 21-27 Mayıs tarihlerinde kutlanan Türk Mutfağı Haftası bu yıl 3’üncü defa kutlanıyor. Bursa’da Valilik uyumuyla; İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi, Kaymakamlıklar, Belediyeler ve Bursa Ticaret Sanayi Odası iş birliğinde Bursa merkez ve ilçelerde düzenlenen Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinin açılışı, bugün İnegöl’de gerçekleştirildi. İnegöl Belediyesi konut sahipliğinde Gastro İnegöl restoranında yapılan Osmanlı Şerbetleri Tadımı ve İnegöl’ün coğrafik işaretli eserlerinin tanıtım aktifliğe; Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, İnegöl Belediye Lideri Alper Taban, siyasi parti temsilcileri kurum ve kuruluşların temsilcileri, şefler, Nene Hatun Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi gastronomi kısmı öğrencileri ile davetliler katıldı.

TÜRK KÜLTÜRÜNÜN EŞSİZ LEZZETİ OSMANLI ŞERBETLERİ

Gastro İnegöl restoranı yanında bulunan alanda protokol konuşmalarıyla başlayan Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinde, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban kürsüye çıkarak konuklara hitaben bir konuşma yaptı. Taban, “Bugün Türk Mutfağı Haftası münasebetiyle Bursa’mızda düzenlenen ve birinci ayağı İnegöl’ümüzde yapılan tertip için bir ortadayız. Kültür Turizm Bakanlığımız tarafından ilan edilen Türk Mutfağı Haftasının 3’üncü yılını kutluyoruz. Burada Valiliğimizin uyumunda Vilayet Kültür Turizm Müdürlüğümüz, Uludağ Üniversitemiz, Kaymakamlıklarımız, Belediyelerimiz ve Bursa Ticaret Sanayi Odamızla birlikte düzenlediğimiz tertibin açılış aktifliğine İnegöl olarak mesken sahipliği yapmış oluyoruz. Geçtiğimiz yıl da Bizimkisi Bir Aş Öyküsü isimli stantla Türk Mutfağı Haftası etkinliklerimizi İnegöl’den başlatmıştık. Bu yıl da Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde ‘Cana safa, ruha besin verir şerbetim, canım’ diyerek pahasını ortaya koyduğu Türk kültürünün eşsiz lezzeti şerbet temasıyla İnegöl özelinde bir ortadayız. Bizim birebir vakitte coğrafik işaretli eserlerimiz var, burada onların da tanıtımlarını gerçekleştiriyor olacağız” dedi.

İNEGÖL’ÜN 4 COĞRAFİK İŞARETLİ, 12 MARKA TESCİLLİ GASTRONOMİ PAHASI VAR

Gastronominin dünyada ehemmiyeti giderek artan, bedel kazanan bir alan olduğuna da vurgu yapan Lider Taban, “İçerisinde de parlayan bir yıldız olan Türk mutfağımızı biz dünyaya duyurmak istiyoruz. Bilhassa İnegöl’ümüzde, Bursa’mızda, ülkemizde son periyotlarda yapılan gastronomi alanındaki çalışmalarla varlığımızı arttırarak sürdürmek istiyoruz. Tabi bu noktada yapılan çalışmaların da bir kıssası var. Tadına baktığımız lezzetler, tarifler, asırlık lezzetlerden oluşan menüler bir günde derlenip toparlanmıyor. Bizler pandemi sürecinde bunu bir fırsat bilerek 95 kırsal mahallemizin taramasını gerçekleştirip buralardaki kıymetlerimizi ortaya çıkardık. Örf ve adetlerimiz, gelenek göreneklerimiz, mutfak zenginliklerimiz her ne varsa bunları çıkardık. Kentimizde bir mutfak zenginliği olduğunun da farkına vardık. İnegöl göçlerle oluşmuş bir kent, bu mutfak zenginliğini de beraberinde getiriyor. İnegöl Köftesinin de aslında bunu işaret ettiğini gördük. İnegöl Köftesi de Bulgaristan Pazarcık Filibe bölgesinden gelen vatandaşlarımızın kentimize kazandırdığı bir paha. Tabi bizler de yaptığımız çalışmalarla toplamda 14 marka ve 11 coğrafik işaret başvurusu yaptık. Şu an 12 marka tescilimiz var, 3 eserimizin de coğrafik işaret başvurusu kabul edildi. Bunlar; İnegöl Cerrah Kuru Fasulyesi, İnegöl Çıbrıka Bitkisi ve İnegöl Sütlü Kadayıfı. Daha evvel İnegöl Köftesi coğrafik işaret almıştı esasen. Şu anda kentimizin 4 tane coğrafik işaretli eseri var. Bu alanda çalışmalar ve yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Ben gücümüzün geçmişimizde gizli olduğuna inanıyorum. Geçmişte de büyüklerimiz çok hoş işler yapmışlar, izler bırakmışlar. Biz de inşallah bunların üzerine ekler yaparak daha âlâ noktalara getirmek istiyoruz” diye konuştu.

5 BİN BİREYE 10 FARKLI OSMANLI ŞERBETİ İKRAM EDİLECEK

Türk Mutfağı Haftası kapsamında yapılan aktiflikten de kelam eden Alper Taban, “Bugün burada 10 farklı Osmanlı Şerbetinin sunumu ve bilgilendirmesi yapılacak. 5 bin kişilik de şerbet ikramlarımız burada devam edecek. Türk Mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelir şerbetler. Şifa kaynağıdır, susuzluğu ve harareti giderir. Bugün ikram edilecek şerbetlerimiz de Sirkencebin Şerbeti, Demirhindi Şerbeti, Gül Şerbeti, Hatmi Çiçeği Şerbeti, Reyhan Şerbeti, Misk-İ Amber Şerbeti, Somada (Badem Şerbeti), Neslişah Sultan’ın Saray Limonatası, Şerbet-İ Viladet ve Zaferan Şerbeti (Safran Şerbeti). İçenlere şifa olsun inşallah” tabirlerinde bulundu.

HAFTA BOYUNCA FARKLI İLÇELERDE ETKİNLİKLER YAPILACAK

Başkan Alper Taban’ın akabinde Bursa Valisi Mahmut Demirtaş kürsüye gelerek günün mana ve kıymetine ait bir konuşma yaptı. Vali Demirtaş, şöyle konuştu: “Türk Mutfağı Haftası kapsamında Cumhurbaşkanımız himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın dayanaklarıyla Bursa’mızın dünden bugüne, bugünden geleceğe uzanan mutfağını yakından tanıma fırsatı bulacağız. Hafta boyunca farklı ilçelerimizde Bursa Mutfağının nadide lezzetleriyle buluşacak, tadı damağımızda kalacak eşsiz bir lezzet seyahatine çıkacağız. Bu bir haftalık seyahatin birinci durağına İnegöl ilçemiz konut sahipliği yapıyor. Gastro İnegöl kent gastronomisinin kalbinin attığı, marka pahası her geçen gün yükselen bir yer olarak karşımızda duruyor. Kent gastronomimizin coğrafik işaretli markası İnegöl Köfte başta olmak üzere; 10 çeşit Osmanlı Şerbeti, Cerrah Kuru Fasulyesi, İnegöl Sütlü Kadayıfı ve İnegöl Çıbrıkası üzere pek çok tat bugün burada ziyaretçilerle buluşacak. Bursa gastronomisine ve turizmine büyük katkı sağlayan bu manalı yerin vilayetimize ve İnegöl ilçemize bir kere daha iyi olmasını diliyorum.”

BURSA GASTRONOMİSİ BİR KÜLTÜR, BİR HAYAT USULÜ VE BİR KİMLİKTİR

“Bugün bizlere düşen misyon bu ve gibisi etkinliklerle meşhur lezzetlerimizi tanıtırken, gizli kalmış Bursa lezzetlerini de ortaya çıkarmak ve kent gastronomisine kazandırmaktır. Bursa gastronomimizin yalnızca lezzetli yemeklerden ibaret olmadığını, bir kültür, bir hayat biçimi ve bir kimlik olduğunu ulusal ve memleketler arası ölçekte göstermektir. Bu kimliği müdafaanın ve gelecek jenerasyonlara aktarmanın bu kente sevdalı her bir hemşerimizin asli görevi olduğu unutulmamalıdır. Ayrıyeten yüzlerce işletmemizde yaklaşık 30 bin yatak kapasitesiyle kentimize gelen ziyaretçilerimize konaklama hizmeti sunuyoruz. Bu konaklama kapasitesiyle yerli ve yabancı tüm konuklarımızı eşsiz mutfağımızla da buluşturmaya hazırlanıyoruz. Türk Mutfağı Haftası vesilesiyle herkesi Bursa’nın tarih, kültür ve medeniyet otağında harmanlanan mutfağını keşfetmeye davet ediyorum.”

ŞERBETLERİN VE YÖRESEL LEZZETLERİN TANITIMI YAPILDI

Konuşmaların akabinde protokol üyeleri ve konuklar Gastro İnegöl önünde kurulan stantlarda hazırlanmış 10 farklı Osmanlı Şerbetinin tadına baktı. Alanda Osmanlı Şerbetçisi kıyafetiyle vazifeliler vatandaşlara ve konuklara şerbet ikramı yaparken, tıpkı vakitte İnegöl’ün gastronomi kıymetleri ve coğrafik işaretli eserleri de hazırlanan özel masada konuklara tanıtıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir